Hortiterapia podczas “Lata Seniora”

Przez dwa kolejne poniedziałki mieliśmy przyjemność prowadzić warsztaty hortiterapeutyczne w Centrum Pomocy Społecznej Dzielnicy Śródmieście przy ulicy Świętojerskiej. Nasze zajęcia odbywały się w ramach Warszawskiego Festiwalu  “Lato Seniora” – międzypokoleniowej imprezy mogącej mieć miejsce dzięki budżetowi partycypacyjnemu. W ramach festiwalu prawie codzienne odbywają się imprezy, spotkania, warsztaty. Należy podkreślić, że przy okazji została przeprowadzona modernizacja ogrodu przy centrum. Zabrakło konsultacji z hortiterapeutą, ale założenia są bardzo pozytywne.

Pierwsze nasze spotkanie było poświęcone domowej uprawie kiełków. Wykorzystaliśmy najprostszą i najbardziej skuteczną metodę słoikową. Szybko mogliśmy cieszyć się, a przede wszystkim dzielić, pysznymi plonami.3

Na drugim spotkaniu tworzyliśmy “ogrodową autobiografię”, wspominając miłe chwile związane z roślinami.

Spotkanie zakończyliśmy wspólną pracą w ogrodzie. Posadziliśmy zioła na wyniesionych rabatach. Ku naszej radości wszyscy chętnie pracowali, tworząc własne kompozycje ziołowe.

Bardzo dziękujemy Pracownikom CPS za pomoc w organizacji warsztatów, a Seniorom miłego lata w ogrodzie.