Niedziela sąsiedzkich ogrodników.

Zapraszamy na warsztat ogrodowo-edukacyjny, który odbędzie się w najbliższą niedzielę, 9 kwietnia od godz. 11.45. Miejsce: Osiedle Jazdów – Rotacyjny Dom Kultury ul. Jazdów 3/18.

Organizatorami wydarzenia są:
Centrum Komunikacji Społecznej UM st. Warszawy www.inicjatywa.um.warszawa.pl oraz Zarząd Zieleni m.st. Warszawy http://zzw.waw.pl/ , którym bardzo dziękujemy za zaproszenie.

Zielony weekend, jak to w zwyczaju, rozpocznie się już w sobotę.

Poniżej pełny opis wydarzeń:

ZIELONY WEEKEND – PROGRAM:

SOBOTA, 8 kwietnia
Warszawscy ogrodnicy – ogrodnictwo społecznościowe w Warszawie [debata i warsztaty]
Godz. 11:00, Marzyciele i Rzemieślnicy, ul. Bracka 25

Jak rozwijać ogrody społecznościowe w naszym mieście?
Zapraszamy na spotkanie wszystkich ogrodników Warszawy: animatorów ogrodów społecznościowych, działkowców, osoby związane z edukacją, by zastanowić się jak wspólnie budować zieloną przestrzeń Warszawy.

Spotkanie odbędzie się w formule warsztatowej połączonej z krótkimi wykładami:
dr Monika Latkowska będzie nas inspirować, pokazując różne formy ogrodnictwa społecznościowego,
Michał Kuszewski opowie o “Inicjatywie lokalnej” jako narzędziu ułatwiającym tworzenie zielonych przestrzeni,
dr Rober Zarrpodzieli się swoimi doświadczeniami w przepisywaniu na receptę bycia w naturze jako elementu rutynowych działań leczniczych. Jak zapobiegać i leczyć choroby przewlekłe , a przy okazji zwiększyć wrażliwość na otaczającą zieleń i dbałość o środowisko?
www.parkrx.org.

Podczas warsztatu, w grupach roboczych spróbujemy razem odpowiedzieć na pytania dotyczące wyzwań i potencjału ogrodów szkolnych, ogrodów społecznościowych i ogrodów działkowych.

Porozmawiamy o Waszych potrzebach – ogrodników, tych obecnych i przyszłych, o pracach jakie należy wykonać, by wszyscy chętni do działania mogli tworzyć otwartą przestrzeń zielonej Warszawy.

Prosimy o potwierdzenie przybycia do 6 kwietnia na adres: ssendzielski@zzw.waw.pl.

NIEDZIELA, 9 kwietnia
Niedziela Sąsiedzkich Ogrodników [śniadanie, warsztaty, spacery]
Godz. 11:00 -14:00, Osiedle Jazdów – Rotacyjny Dom Kultury ul. Jazdów 3/18

Od czego zacząć? Jak „ugryźć” miejską zieleń? I w czym może nam pomóc inicjatywa lokalna? Zapraszamy na wspólne śniadanie i międzypokoleniowe warsztaty, które poprowadzą dla Was doświadczeni realizatorzy inicjatywy lokalnej. W międzyczasie będzie można porozmawiać z urzędnikami o wsparciu dla swoich pomysłów.

11:00 – 11:45 ŚNIADANIE

11:45 WARSZTATY (do wyboru)

☞ WARSZTAT I
Wystarczy zacząć! Wstęp do założenia ogrodu edukacyjnego.

Z makulatury? Wykorzystując znajomość technik origami? Zróbmy doniczki na rozsadę, wypełnijmy je podłożem i posadźmy w nich małe roślinki, sadzonki. Uczestnicy zabiorą swoje rośliny do domu. Papierowa doniczka posłuży kilka dni,a potem można włożyć ją do większej donicy lub do ziemi w ogrodzie. W ten sposób nie zostaną uszkodzone korzonki przy przesadzaniu, natomiast rozkładający się papier użyźni ziemię wokół rośliny.
Dowiecie się również, czego i w jaki sposób można nauczyć się w ogrodzie oraz dlaczego warto założyć, choćby najmniejszy, ogród edukacyjny.

Prowadząca: Izabela Zalewska – Kantek z Fundacji Viridarium, współtwórczyni powstałego z inicjatywy lokalnej ogródka edukacyjnego w Parku Kazimierzowskim.

☞ WARSZTAT II
Nie ma jak bomba! Czyli jak robić bomby z nasion.

Bomby nasienne służą do zazieleniania miejsc, w które trudno się dostać, żeby coś posiać lub posadzić w inny sposób. Bomba nasienna to kulka zawierająca nasiona roślin, ziemię, w której mają się rozwinąć oraz glinę, która to wszystko scala i powoduje, że bomba może w całości przetrwać lądowanie w docelowym miejscu. Tam pod wpływem deszczu i słońca powoli uwolni swoją cenną zawartość.

Prowadzący: Marcin Świderski, współtwórca ekologicznej inicjatywy lokalnej „Pan Eko-Samochodzik nad Wisłą”.

☞ WARSZTAT III
Spacer przyrodniczy po Jazdowie

Na malowniczo zmurszałym pniu starej robinii pojawił się uszak bzowy – rodzimy gatunek jadalnego i leczniczego grzyba związanego z liściastymi lasami. Jest to europejski krewny azjatyckiego grzyba mung, ale mieszkający w Polsce Azjaci twierdzą, że w smaku nie ma różnicy. O stanie powietrza na osiedlu informują organizmy wskaźnikowe – nadrzewne porosty. Są one w różnym stopniu wrażliwe na dwutlenek siarki, więc zanikają w miejscach gdzie jest dużo spalin. Ile można powiedzieć o powietrzu na Jazdowie posługując się skalą porostową, dowiemy się już na spacerze. Zajrzymy też do pszczelich domków. Przyjrzymy się też zasiedleniu ptasich budek. Mamy sporo do roboty!

Prowadząca: Dorota Wrońska, współtwórczyni przewodnika i spacerów przyrodniczych w ramach inicjatywy lokalnej „Wesoła Historia”.

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc na warsztatach pierwszeństwo będą miały osoby, które wyślą swoje zgłoszenia do 6 kwietnia na adres: mkuszewski@um.warszawa.pl

Kontakt:

Michał Kuszewski, mkuszewski@um.warszawa.pl, el. +48224433484